Bahan-bahan :-
- 1 kilo ikan kembung/ selayang
- 500 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
- sedikit garam
- beberapa ketul kiub ais/air batu
- Air secukupnya (agak2 le)
- * boleh campurkn sedikit tepung biasa kalau takut liat ( tp sy x guna pn)
Cara-cara :-
- Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang halus2.
- Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
- Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air ( agak2 le).
- Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat , sejukkan dan bolehlah goreng dan makan..
yg siap di rebus
yg siap d goreng
ikan tu nak di rebus dulu ke x ek ?
ReplyDelete